24/11/2016
Συμπληρώστε τον τίτλο σας εδώ.

Μόλις τρία αθλήματα αφορούν αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία. Ένα από αυτά το μπότσια, αγώνισμα που φέρνει πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα κι ενδείκνυται ως απασχόληση για άτομα με αναπηρία.


Χθες το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην πανεπιστημιούπολη, ο Περπατώ προσκάλεσε τον ομοσπονδιακό προπονητή μπότσια, Γιώργο Τζίμα, αλλά και μία αποστολή από εκλεκτούς και επιτυχημένους πρωταθλητές του αγωνίσματος, προκειμένου να παρουσιάσουν το δημοφιλές άθλημα, αφενός σε μέλη-αθλητές του συλλόγου για άτομα με αναπηρία Ηρόδικος, κι αφετέρου σε τεταρτοετείς φοιτητές ΤΕΦΑΑ που ασχολούνται με την ειδική αγωγή και τους ενδιαφέρουν άμεσα τέτοιου είδους δραστηριότητες.


Τι είναι το μπότσια;
Το μπότσια (Boccia) είναι άθλημα για αθλητές με αναπηρία. Αποτελεί διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε και έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση ή άλλη κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. 
Αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, και παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Διοικητική αρχή για το άθλημα αποτελεί η Διεθνής Ένωση Άθλησης και Ψυχαγωγίας Ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση. Στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μπήκε για πρώτη φορά το 1984 στην Παραολυμπιάδα της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχουν αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα. Υπάρχουν 6 κόκκινες μπάλες, 6 μπλε, 1 άσπρη που λέγεται τζακ, και ο αθλητής προσπαθεί να της πλησιάσει όσο πιο κοντά στη τζακ.


Το μπότσια φέρνει πάρα πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία Παραολυμπιάδα στο Ρίο, μεταξύ άλλων διακρίσεων, παρατηρήθηκαν και οι κορυφαίες διακρίσεις των: Γρηγόρη Πολυχρονίδη (αργυρό στην κατηγορία BC3) και κκ. Πολυχρονίδη, Μπανανό, Ντέντα (χάλκινο στα ζευγάρια κατηγορίας BC3)


Αθλούμαστε και διασκεδάζουμε όλοι μαζί
Οι παρουσιάσεις που διεξάγει το Περπατώ έχουν ως άμεσο στόχο την ενημέρωση των φοιτητών αναφορικά με τα παραολυμπιακά αθλήματα, αλλά και ως απώτερο στόχο να εμφυσούν στους ανθρώπους τη φιλοσοφία ότι όλοι μαζί, με ή χωρίς αναπηρία, αθλούμαστε και διασκεδάζουμε ταυτόχρονα, χωρίς διαχωρισμούς.


Αυτό ακριβώς μας αναδεικνύει και ο προπονητής Γιώργος Τζίμας. 'Γι' αυτό επιδιώκουμε στις παρουσιάσεις μας το άθλημα να είναι μικτό. Άντρες και γυναίκες παίζουν όλοι μαζί, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και άτομα με αναπηρία παίζουν μαζί με άτομα χωρίς αναπηρία', επισημαίνει, ενώ, για το γενικότερο πλαίσιο της επίσκεψης προσθέτει πως 'μέσα στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχουμε να παρουσιάζουμε το αγώνισμα, για την ανάπτυξή του στην επαρχία, ήταν υποχρέωση και τιμή μας να το δείξουμε στην Κομοτηνή'.


Το κοινό της επίδειξης έδειξε προσοχή, ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εκφράστηκαν απορίες και υπήρξε διαδραστικότητα. 'Και οι αθλητές από τον Ηρόδικο, αλλά και οι μελλοντικοί προπονητές Μπότσια, δηλαδή οι φοιτητές ειδικής αγωγής, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά οι φοιτητές έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως στο προσεχές μέλλον θα καταπιαστούν με το συγκεκριμένο ή παρεμφερή αθλήματα', είπε ο προπονητής, για να συνεχίσει αναδεικνύοντας την ποιοτική δουλειά που γίνεται στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, τονίζοντας ότι 'δεν είχα ξανάρθει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, αλλά είμαι ενήμερος για το έργο που γίνεται στη σχολή και τις προσπάθειες της κ. Μπάτσιου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αθλητές, στο χώρο της ειδικής αγωγής, διακρίνονται μέσω των προπονητών τους'. 


Με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη, πρόσθεσε ότι 'η Κομοτηνή είναι μία πανέμορφη πόλη, μία φοιτητούπολη, και αυτές τις ημέρες κάναμε πολλές εξόδους, ώστε να γνωρίσουμε μέλη του Ηρόδικου και του Περπατώ'.


Η αγάπη του προπονητή για το μπότσια
'Το 1987, όταν τελείωσα ΤΕΦΑΑ, δεν υπήρχε ειδική αγωγή. Όμως, πριν πολλά χρόνια δούλεψα σαν αναπληρωτής στο ειδικό γυμνάσιο-λύκειο Ηλίου, κι από εκεί και πέρα ασχολήθηκα σε κατασκηνώσεις με άτομα με αναπηρία, αλλά μετά και με αθλητές με μυϊκή δυστροφία. Έμεινα στον χώρο και ανακάλυψα το άθλημα του μπότσια. Και να είστε σίγουρος, πως, όταν κάποιος καταπιάνεται με το άθλημα αυτό, 'κολλάει', γιατί είναι εντυπωσιακό και έχει θέμα στρατηγικής', είναι η ιστορική αναδρομή που πραγματοποιεί ο κ. Τζίμας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκε με το άθλημα.


'Υπάρχει το οξύμωρο ότι ζητάμε από αθλητές με ασυντόνιστες κινήσεις να στοχεύουν στη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό δείχνει το μεγαλείο του αθλητισμού', είναι το καταληκτήριο μήνυμά του!


Εκλεκτοί καλεσμένοι
Εκτός από τον ομοσπονδιακό προπονητή, το άθλημα έδειξαν στους φοιτητές και οι:
-Άννα Ντέντα, χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην κατηγορία BC3 ζευγάρια, με τη director-συνοδό της Χριστίνα Ντέντα
-Αλέξανδρος Παπαδάκης, Πανελληνιονίκης επί σειρά ετών στην κατηγορία BC2
-Νίκος Γονιός, 5ος Παραολυμπιονίκης στην κορίνα στο στίβο, και μελλοντικός αθλητής μπότσια με τον Ηρόδικο Κομοτηνής
-Γεωργία Θεοδωρακοπούλου: προπονήτρια μπότσια και ειδικής αγωγής
Πηγή: 
http://www.xronos.gr/athlitika/foitites-tefaa-emathan-mpotsia-dipla-stoys-kalyteroys