09/11/2016
Tο μπάντμιντον της Κομοτηνής μας ενώνει!
Το μπάντμιντον της Κομοτηνής τον τελευταίο χρόνο έχει μπει δυναμικά στον αθλητισμό της περιφέρειας. Αυτή τη φορά ο «ΑΣ Δημοκρίτειο» μας παρουσιάζει μία πρωτοποριακή συνεργασία με τους συλλόγους «Περπατώ» και «Ηρόδικος» Κομοτηνής, με στόχο την ανάπτυξη του παραμπάντιμιντον αλλά και τη δημιουργία μιας μεγάλης παρέας χωρίς διαχωριστικές γραμμές.
Πιο αναλυτικά, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στον χώρο του Μουσικού Γυμνασίου -Λυκείου Κομοτηνής και ώρες 15:00-19:00 διεξάγονται κοινές προπονήσεις μπάντμιντον και παραμπάντμιντον, οι οποίες είναι ελεύθερα προσιτές σε άτομα με αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο διάσπασης προσοχής.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ: 
«Στο μπάντμιντον δεν κάνουμε διαχωρισμό!»

Τρέχει όλη μέρα για το άθλημα που αγαπάει ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπάμπης Ιορδάνου, ο οποίος είναι ειδικά εκπαιδευμένος στο παραμπάντμιντον. «Έχουμε ήδη μερικά παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο απόσπασης προσοχής και μπαίνουν στη διαδικασία να εντάξουν στη ζωή τους ως αθλητική δραστηριότητα το μπάντμιντον. Τα σύνθετα αθλήματα, όπως το μπάντμιντον, βοηθούν ιδιαίτερα, γιατί έχουμε ένα πρώτο ξένο αντικείμενο, δηλαδή τη ρακέτα, με το οποίο ο αθλητής προσπαθεί να πετύχει ένα δεύτερο ξένο αντικείμενο, δηλαδή το φτερό», θα μας πει ο προπονητής για τη σημασία του νέου αυτού -για την Ελλάδα- αθλήματος, ενώ για την «υγιή» συνεργασία με «Περπατώ» και «Ηρόδικο» προσθέτει ότι «έχει ξεκινήσει από πέρσι κι έχει εξελιχθεί, με σταθερές ώρες. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του μουσικού σχολείου, έχουν προβεί σε ενέργειες, ώστε να φτιαχτεί ράμπα πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια. Τα παιδιά του Περπατώ και του Ηρόδικου μας καλούν επανειλημμένως και στις επιδείξεις Παραολυμπιακών αθλημάτων, όπου έχουν εντάξει και το μπάντμιντον».

Το σημαντικότερο είναι πως οι προπονήσεις γίνονται σε κοινές ώρες για όλα τα παιδιά! «Προσπαθούμε για λόγους παιδαγωγικούς και λόγους ένταξης, να έχουμε ανάμεικτα τμήματα. Δεν κάνουμε διαχωρισμό! Φυσικά, αυτό στα πλαίσια του δυνατού, διότι πάντα προσπαθούμε να προσαρμόζουμε την προπονητική διαδικασία ανάλογα με κάθε αθλητή», καταλήγει με ενθουσιασμό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: 
«Θα εισαχθεί στην Ολυμπιάδα του 2020 το παραμπάντμιντον»

«Το παραμπάντμιντον είναι ένα άθλημα που θα εισαχθεί στην Ολυμπιάδα του 2020. Πρόκειται για ένα άθλημα ατομικό ή ομαδικό, κι αυτό είναι πολύ καλό, ειδικά στις περιπτώσεις ένταξης των αθλητών. Κανείς μπορεί να παίξει παραμπάντιμιντον ακόμη κι από το καθημερινό του αμαξίδιο, σε επίπεδο ερασιτεχνικό, ένταξης και παρέας. Δε δημιουργεί μεγάλη καταπόνηση, καθώς και η ρακέτα και το μπαλάκι είναι πιο ελαφριά σε σχέση με του τένις και το μπαλάκι και οι αντιστάσεις είναι πιο εύκολες» θα μας πει ο Μιχάλης Ραγκούσης για την αξία του παραμπάντμιντον ως αθλήματος ειδικά και γενικά ως δραστηριότητας για άτομα με αναπηρία, για να συνεχίσει αναδεικνύοντας την συνεργασία τους με τον κ. Ιορδάνου, τονίζοντας πως «εφόσον στην περιοχή έχουμε έναν άνθρωπο σαν τον Μπάμπη, ο οποίος είναι εξειδικευμένος και πρόθυμος, ήταν κάτι που το ξεκινήσαμε δειλά -δειλά. Προσπαθούμε όποιος έρχεται στο σύλλογο να περνάει από μία προπόνηση μπάντμιντον, ώστε να αξιολογεί ο καθένας το αν ταιριάζει στην καθημερινότητά του».

Το άθλημα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, όμως μας επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις -πέντε αθλητές, που θέλουν να το δουν λίγο πιο σοβαρά. Εμείς έχουμε κινήσει τις διαδικασίες, γιατί νομίζω πως είμαστε ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που το προσπαθεί σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε τη γραφειοκρατική διαδικασία, ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με το τι άλλο γίνεται στην Ελλάδα, για να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε και με τους υπόλοιπους συλλόγους που αναπτύσσουν το άθλημα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε έναν σχεδιασμό, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε ένα σχέδιο για το πως θα εξελιχθεί στην περιοχή μας και στη χώρα γενικά». Φυσικά δεν παραλείπει να αναγνωρίσει ότι το σπουδαιότερο στοιχείο αυτής της συνεργασίας μάλλον είναι πως οι προπονήσεις γίνονται μεικτά, δηλαδή για όλους τους αθλητές μαζί. 

«Οι προπονήσεις είναι κοινές με όλα τα παιδιά. Ένα πολύ ωραίο σκηνικό είναι πως ήρθαν το προηγούμενο διάστημα δύο παιδιά από το πρόγραμμα του ΚΕΑΔΑ στο σύλλογο, ένα αγόρι από Σέρρες και μια κοπέλα από Αλεξανδρούπολη και τους βάλαμε μέσα στην προπόνηση, κι όταν εξοικειώθηκαν, έπαιζαν μαζί με όλα τα παιδιά», καταλήγει.

Ανέκαθεν η Κομοτηνή ήταν πρωτοπόρος στα αθλήματα για άτομα με αναπηρία, κι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής το παραμπάντμιντον θα αποτελέσει το επόμενο βήμα που θα ξεκινήσει από την Κομοτηνή και θα αναδειχθεί σε όλη την Ελλάδα.
 Πηγή: http://www.xronos.gr/athlitika/mpantminton-tis-komotinis-mas-enonei