02/03/2016
Βράβευση Μιχαλεντζάκη από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κωνσταντίνος Φίλης.
Αφορμή για την επίσκεψή του στην πόλη μας και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» η βράβευση του αθλητή του Α.Σ. ΑμεΑ «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» κ. Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού αθλητισμού στις κατηγορίες ΑμεΑ και μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ. 
Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης η βράβευση αυτή -με ένα ρολόι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής- αποτέλεσε πρωτοβουλία της νικήτριας σε έναν εκ των διαγωνισμών που διεξήγαγε το προηγούμενο διάστημα το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η οποία και ενθάρρυνε τα στελέχη του Κέντρου να δωρίσουν το δώρο της σε έναν αθλητή ο οποίος με τις επιδόσεις και την προσπάθειά του υποστηρίζει αθλητές με αναπηρίες.
 
Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν σχετικής έρευνας που διεξήχθη το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατέληξε στον κ. Μιχαλεντζάκη αλλά και στους δύο συλλόγους της πόλης μας «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟ» που όπως τόνισε ο κ. Φίλης «αποτελούν συλλόγους που υποστηρίζουν με αποτελεσματικότητα και σε ουσιαστικό επίπεδο αθλητές αυτού του είδους». Στην βάση αυτή μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, αποφάσισε να παραδώσει το δώρο δια ζώσης στον αθλητή του «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» , εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία αυτή για να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους που απαρτίζουν τους δύο συλλόγους, να τους συγχαρεί για το έργο τους και να εξερευνήσουν τυχόν δυνατότητες περαιτέρω συνεργειών στο μέλλον. 
«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ΠΕΡΠΑΤΩ, ΗΡΟΔΙΚΟΥ και του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας»
Ερωτηθείς σχετικά με το πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι συνέργειες αυτές ο κ. Φίλης επεσήμανε πως ένα πρώτο βήμα μπορεί να γίνει μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει τόσο ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» όσο και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την ανάδειξη των παραολυμπιακών αθλημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «τόσο εμείς όσο και ο ΠΕΡΠΑΤΩ έχουμε ως βασικό πυλώνα του έργου μας την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό επισκεπτόμαστε σχολεία και ερχόμαστε σε επαφή με παιδιά, επομένως είναι ένα κομμάτι που σίγουρα θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, συνδυάζοντας την οικουμενικότητα των ολυμπιακών αξιών και της ολυμπιακής εκεχειρίας που αναδεικνύουμε και προωθούμε με όλον αυτόν τον συμβολισμό αλλά και την ουσία που υποκρύπτεται στις δράσεις του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ». 
Ο κ. Φίλης στάθηκε και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σέβομαι τη διαφορετικότητα» που αφορά τον σχολικό εκφοβισμό και την επίλυση διαφορών που αποτελεί το έμπρακτο παράδειγμα της μεγάλης έμφασης που έχει δώσει το Κέντρο «στη δημιουργία μίας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης και αποδοχής του διαφορετικού, ό,τι και αν σημαίνει αυτό» επισημαίνοντας πως «εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους δύο φορείς». 
 
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» κ. Μιχάλη Ραγκούση, της ταμία του Συλλόγου κ. Στέλλας Αργυροπούλου και του μέλους του Δ.Σ. του κ. Αντώνη Καμπά, τέθηκαν ήδη οι βάσεις συνεργασίας με τον κ. Φίλη να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στον Σύλλογο στην πρωτοβουλία του «Διαδρόμου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» που θα λάβει χώρα στις 20 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για μία διαδρομή 47 περίπου χλμ. δια μέσου της οποίας οι συμμετέχοντες αθλητές θα καταλήξουν στην Αρχαία Ολυμπία, όπως γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα.
 
Ο κ. Φίλης απηύθυνε πρόσκληση στα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στη διοργάνωση με έναν έστω αθλητή, για να τονίσει πως μέσα στους συμμετέχοντες αθλητές βρίσκονται και αθλητές που βρίσκονται στα σώματα στρατού και οι οποίοι την προηγούμενη μέρα, παραδίδουν τα όπλα τους για να δείξουν τη σημειολογική αξία και την ιστορικότητα της κατάπαυσης του πυρός, που ίσχυε και στους ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώνονταν στην αρχαία Ελλάδα.