24/02/2016
Μαθήματα Σκοποβολής για ΑμεΑ
Η Νάντια Ζουρνατσίδη, μία πρώην αθλήτρια σκοποβολής με θητεία ακόμα και στην εθνική ομάδα, είναι η προπονήτρια σκοποβολής Aτόμων με Aναπηρία στην Κομοτηνή.  Είναι εθελόντρια του συλλόγου ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» και προπονήτρια του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκπαιδεύει στο άθλημα άτομα με αναπηρία.
 Οι προπονήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, σε υπόγειο χώρο ο οποίος είναι προσβάσιμος με ασανσέρ για  Άτομα με Άναπηρία. Στο σκοπευτήριο, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι αθλητές προπονούνται από σταθερό στόχο 10 μέτρων. Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα, που έχει τις ρίζες του βαθιά από τα προϊστορικά χρόνια. Βασική αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν η ανάγκη του ανθρώπου προς επιβίωση, ιδιαίτερα στα προϊστορικά χρόνια, για το κυνήγι των θηραμάτων του. Για να είναι λοιπόν αποτελεσματικός στο κυνήγι, έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκπαιδεύεται και να συνηθίζει το όπλο του, όπως αυτό εκφράζεται με την πάροδο του χρόνου και την συμβολή της τεχνολογίας.
 Στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος, αποκλειστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή του έπαιξε το γεγονός ότι η σκοποβολή μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Η σύγχρονη πλέον αγωνιστική σκοποβολή χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και παράλληλα σε δύο μεγάλες ομοσπονδίες. Η τοξοβολία εκπροσωπείται από την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Τοξοβολίας, ενώ τα αεροβόλα και πυροβόλα όπλα από την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.  Η σκοποβολή είναι πλούσια σε αγωνίσματα, με την πλειοψηφία τους να είναι ολυμπιακά και εκπροσωπούνται ιεραρχικά από διεθνείς ομοσπονδίες. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα και δε θα μπορούσε παρά να αναπτυχθεί και για τα άτομα με αναπηρία.
Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης είναι το πρώτο άτομο με αναπηρία στην περιοχή μας το οποίο ασχολήθηκε με την σκοποβολή. Πριν από τέσσερα χρόνια άρχισε να τον προπονεί η Νάντια  Ζουρνατσίδη, ούσα ακόμα φοιτήτρια του ΤΕΦΑΑ. Απόφοιτη πλέον του τμήματος συνεχίζει να προπονεί αθλητές με αναπηρία που έρχονται σε επαφή μαζί της  μέσω του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ.

Τα μαθήματα για φέτος ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όπως έκανε γνωστό η Νάντια Ζουρνατσίδη μιλώντας στο «Χ». «Για ένα διάστημα είχαμε και επτά αθλητές και συμμετείχαμε σε διασυλλογικούς αγώνες. Είναι άτομα με αναπηρίες βαριές ή και λιγότερο βαριές αναπηρίες», εξήγησε. Οι προπονήσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, σε υπόγειο χώρο ο οποίος είναι προσβάσιμος με ασανσέρ για τα άτομα με αναπηρία.
Στο σκοπευτήριο, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι αθλητές προπονούνται από σταθερό στόχο 10 μέτρων. «Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αγώνες υπάρχουν κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία που έχουν. Όσοι πάλι θέλουν να ασχοληθούν για λόγους αναψυχής με το άθλημα  υπάρχει εξοπλισμός, ένα τζάκετ το οποίο είναι ειδικά κομμένο για να εφαρμόζει και στην πλάτη και μπροστά στους κοιλιακούς και να κρατά τα χέρια σε μία σταθερή θέση. Υπάρχει μία βάση η οποία φτιάχνεται και κρατάει το όπλο. Αντικαθιστά δηλαδή τα χέρια του αθλητή», ανέφερε η νεαρή προπονήτρια.  Τρία άτομα με αναπηρία προπονεί σήμερα η Νάντια Ζουρνατσίδη στο σκοπευτήριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Εκτός από τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, προπονεί τον Χάρη Ζελέπο και τον Χρήστο Μπαμπαλή.
Μάλιστα λαμβάνουν μέρος σε διασυλλογικούς αγώνες αλλά και σε αγώνες πανελλήνιου επιπέδου. Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και όσοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με αυτό το άθλημα δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩστο 2531036909 ή στο e-mail στο info@perpato.gr.
Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=101211