16/03/2015
Street Relays 2015
Η Κομοτηνή ήταν η πρώτη επαρχιακή πόλη που διοργάνωσε το 2014 αγώνες Street Relays, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη λόγω της πολύ καλής σχέσης και αγαστής συνεργασίας των διοργανωτών με τον Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟ» και τον Πρόεδρό του Μιχάλη Ραγκούση, τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» όπως και τον Κομοτηναίο Παραολυμπιονίκη στην κολύμβηση Αλέξανδρο Ταξιλδάρη.  Για την δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση των αγώνων street relays στην Κομοτηνή μίλησε στο inagreece ο Λευτέρης Πλακίδας, γενικός διευθυντής των αγώνων, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη για την προετοιμασία της διοργάνωσης. «Η κορύφωση είναι την Κυριακή 17 Μαΐου που φέτος περιλαμβάνει αγώνες σκυταλοδρομίας 4X50 μέτρων για παιδιά νηπιαγωγείου, 4X100 μέτρων για μαθητές από την Α΄ μέχρι την Δ΄ τάξη δημοτικού, 4X200 μέτρων για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού, 4X500 μέτρων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, 4Χ1.000 μέτρων για φοιτητές, 4X2.000 για όλους τους υπόλοιπους, όπως λέμε χαρακτηριστικά για όρθιους και για καθιστούς καθώς το αναπηρικό κίνημα είναι διαδεδομένο στην Κομοτηνή και τα Street Relays έχουν συνεργασία με τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ». Τα street relays δίνουν την δυνατότητα συμμετοχής σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας». Στις 17 Μαΐου είναι το κλείσιμο των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ, όπως και του εορτασμού των Ελευθερίων της Κομοτηνής, μια χρονική περίοδος που μεγάλο μέρος της πόλης κινείται γύρω από την πλατεία Ειρήνης όπου γίνεται και η σπουδαία αυτή αθλητική συνάντηση.
Κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης είναι «μόνος σου πηγαίνεις πιο γρήγορα αλλά όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά», όπως μετέφερε ο κ. Πλακίδας δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα της συνεργασίας καθώς η σκυτάλη θέλει τουλάχιστον ένα άτομο ακόμη για να φτάσει στον προορισμό της και συμβολίζει την συνεργασία όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά επίσης στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την γαστρονομία. Ο διευθυντής των αγώνων θεωρεί ότι η κοινωνία της Κομοτηνής θα καταφέρει να διαδώσει για δεύτερη χρονιά πολύ καλά το μήνυμα για ενθάρρυνση της συμμετοχής στους αγώνες ακόμη κι από αυτούς που δεν θα λάβουν μέρος στην σκυταλοδρομία και θα είναι οι θεατές.
-Η γιορτή της συνεργασίας

Για τον κ. Πλακίδα, οι αγώνες σηματοδοτούν μια γιορτή συνεργασίας, ειδικά σε μια περίοδο κρίσιμη, «μια εποχή που επιτάσσει την ομαδικότητα γι’ αυτό και προτείνουμε στον κόσμο να σχηματίσει μια ομάδα των τεσσάρων ατόμων και να συμμετάσχει, ακόμη κι αν δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό γιατί πρόκειται για μια εύκολη αθλητική δραστηριότητα μόλις 2 χιλιομέτρων». Επίσης, θα διεξαχθεί ένας αγώνας 12 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει στις 17:00 από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και θα καταλήξει στην πλατεία Ειρήνης. Η διαδρομή θα περάσει από τα πλέον εμβληματικά σημεία της Κομοτηνής και θα έχει την έννοια της προβολής της πόλης, μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους περσινούς συμμετέχοντες ήταν και τρεις ξένοι που ήταν σύνεδροι του διεθνούς συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ. Ο κ. Πλακίδας τόνισε ότι μια παρόμοια διοργάνωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητικού τουρισμού που σταδιακά κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. «Για την Κομοτηνή ο Μάιος είναι ένας εξαιρετικός μήνας και η περίοδος διοργάνωσης είναι η πλέον κατάλληλη. Για τους επισκέπτες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κομμάτι της τοπικής γαστρονομίας παράλληλα μ’ αυτό της ψυχαγωγίας».
-Με τη συνδρομή του «ΠΕΡΠΑΤΩ» και του «ΗΡΟΔΙΚΟΥ»

Βέβαια, η Κομοτηνή επελέγη ως μία από τις οκτώ πόλεις που φιλοξενούν αγώνες street relays λόγω της δυναμικής παρουσίας των Συλλόγων «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» που διαμόρφωσαν μια διαφορετική κουλτούρα στην πόλη για το αναπηρικό κίνημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα έσοδα από τις συμμετοχές των ενηλίκων στοχεύουν στην αγορά ενός χειρήλατου ποδηλάτου που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να συμμετάσχουν σε μια αθλητική δραστηριότητα. «Ο αθλητισμός είναι μια ευκαιρία να βγουν από το σπίτι τους τα άτομα με αναπηρία και να κοινωνικοποιηθούν. Στην Ελλάδα δεν συναντάμε τόσο συχνά όσο σε άλλες χώρες άτομα με αναπηρία με εξαίρεση τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη που αποτελεί σύμβολο για την πόλη αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος έχει εμπνεύσει πολλά άτομα σε όλη την Ελλάδα για να κινητοποιηθούν και να συμμετάσχουν άτομα με αναπηρία σε αθλητικές δραστηρι».
Στην προσπάθειά τους στέκεται αρωγός ο Στρατός, φοιτητές του ΤΕΦΑΑ και ο Ερυθρός Σταυρός.
 Πηγή: http://inagreece.gr
Συμπληρώστε την περιγραφή σας εδώ.