16/03/2015
Street Relays
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λαμβάνει χώρα φέτος στην πόλη μας η διοργάνωση Street Relays, που περιλαμβάνει αγώνες σκυταλοδρομίας 4X50 μέτρων για παιδιά νηπιαγωγείου, 4X100 μέτρων για μαθητές από την πρώτη μέχρι την τετάρτη τάξη δημοτικού, 4X200 μέτρων για μαθητές πέμπτης και έκτης τάξης δημοτικού, 4X500 μέτρων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, 4Χ1000 μέτρων για φοιτητές, 4X2 χιλιομέτρων για τις υπόλοιπες ηλικίες, καθώς και έναν αγώνα 12 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει στις 17:00 από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και θα καταλήξει στην πλατεία της πόλης.
Όλες οι δραστηριότητες, μαζί με τις απονομές των μεταλλίων, θα τελειώσουν γύρω στις 20:00. Η ιδιαιτερότητα των αγώνων αυτών συνίσταται στο ότι μπορούν να λάβουν μέρος ισότιμα και άτομα με αναπηρία.
Οι αγώνες, που διοργανώνονται με τη βοήθεια του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», αλλά και χάρη στην εθελοντική προσφορά φοιτητών του ΤΕΦΑΑ και ανθρώπων του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθούν την 17η Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με το «κλείσιμο» του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ, ενώ, παράλληλα, στην πλατεία της Κομοτηνής, θα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2015».
Ο Μιχάλης Ραγκούσης, πρόεδρος του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και ο Λευτέρης Πλακίδας, Γενικός Διευθυντής των αγώνων μίλησαν στην εκπομπή Komo Sapiens, του Νίκου Μαλαμά και της Ελίνας Ζωιτάκη, για τα συμβολικά μηνύματα των αγώνων, ήτοι την έννοια της συνεργασίας και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία αλλά και για τις προβλέψεις τους ότι φέτος οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 1.000, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος εν συγκρίσει με τον περσινό των 150.
Αλλά και για την κουλτούρα που φιλοδοξούν να «μπολιάσουν» οι διοργανωτές στους μικρούς μας φίλους που θα συμμετάσχουν, ώστε μελλοντικά, όταν θα βρίσκονται πλέον σε ωριμότερη ηλικία, να διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παράλληλη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα, ενώ έγινε αναφορά και στο event του para trike, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα σύντομα, όπως υποσχέθηκε ο κ. Ραγκούσης.
Λευτέρης Πλακίδας, γενικός διευθυντής αγώνων Street Relays
«Ο συμβολισμός της σκυταλοδρομίας είναι πολύ δυνατός και έχει και ιστορικό ενδιαφέρον μιας και οι σκυταλοδρομίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Πλακίδα, «τα Street Relays, μία διοργάνωση που γίνεται σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας, ξεκίνησε το 2014 και έχει μία στρατηγική συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης “ΠΕΡΠΑΤΩ”. Πολλά από τα μέλη του συμμετέχουν στις διάφορες οργανώσεις και στους αγώνες μας, στους οποίους θεωρούμε ότι οι όρθιοι και οι καθιστοί μπορούν να συμμετέχουν. Εξάλλου, αυτή είναι και η ιδέα του ομαδικού».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πλακίδας, «τα Street Relays δεν είναι απλά μία αθλητική διοργάνωση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο γιατί αυτό που λέει και το σύνθημά μας, είναι ότι “μόνος σου μπορείς να πάς γρήγορα άλλα όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά”. Μετατρέπουμε το ατομικό αγώνισμα του τρεξίματος σε ομαδικό, δημιουργούμε αυτή την τετράδα σε μία χώρα που η κουλτούρα των συνεργασιών δεν είναι πολύ δημοφιλής και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας να συνεργαστεί και να συμμετάσχει σε μια ιστορία, της οποίας τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Η σημειολογία της σκυτάλης, ο συμβολισμός από μόνος του είναι πολύ δυνατός και έχει και ιστορικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες μιας και οι σκυταλοδρομίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα».
«Αναμένουμε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές»
Περεταίρω, ο κ. Πλακίδας τονίζει ότι πρόκειται για μια «σκυτάλη συνεργασίας, σκυτάλη στον πολιτισμό, στο αναπηρικό κίνημα, στην εκπαίδευση. Για μας είναι μεγαλύτερο και είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα για ένα πεντάχρονο που κερδίζει το πρώτο του μετάλλιο –μιας και όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικά μετάλλια για τη συμμετοχή τους. Είναι κάτι παραπάνω από μία αθλητική δραστηριότητα, είναι μια κοινωνική γιορτή. Οι εικόνες από πέρσι, που είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 150 άτομα είναι πραγματικά απολαυστικές. Σκεφτείτε ότι φέτος θα είναι πολλαπλάσιοι και οι συμμετέχοντες –υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τα χίλια άτομα– και οι θεατές. Με όλα τα café, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πλατεία δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι σαν ένα στάδιο, όπου οι θεατές θα παρακολουθούν τους αγώνες».
Κατά τον κ. Πλακίδα, από την έννοια της συνεργασίας προκύπτουν πολλαπλά οφέλη. «Μπορεί να είναι ένας παππούς με τον εγγονό, μια οικογένεια, τέσσερις τύποι που δουλεύουν μαζί. Είχαμε παραδείγματα στις άλλες πόλεις από τετράδες ανθρώπων που δεν ήταν καν φίλοι και, εν τέλει, τους ένωσε η έννοια της σκυτάλης. Έχει και έναν ρομαντισμό αλλά νομίζω ότι χωρίς ρομαντισμό η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον».
«Αυτά τα παιδιά σε μια δεκαετία θα τελειώνουν το σχολείο και θα διαμορφώνουν την επόμενη Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Πλακίδας. «Εάν λοιπόν τώρα μπούνε οι σωστές βάσεις θα είναι όλα διαφορετικά, θα έχουμε όλοι μας καλύτερους συνομιλητές. Μπορούμε να αλλάξουμε σιγά σιγά την κουλτούρα, ο αθλητισμός έχει αρχές και αξίες, οι οποίες χρειάζονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Να προσπαθώ, να βάζω στόχους, να είμαι πειθαρχημένος, να κάνω κάτι παραπάνω κάθε μέρα, όλο αυτό μας βοηθάει και στα υπόλοιπα πράγματα που κάνουμε».
«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τροχαία στην Ευρώπη, οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.500 ετησίως»
Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Πλακίδας δηλώνει ότι «αυτός ο κόσμος πέρσι που το σκεφτόταν αν θα συμμετάσχει, φέτος θα συμμετάσχει και του χρόνου πιστεύουμε ότι οι συμμετοχές θα είναι ακόμα περισσότερες. Υπάρχει μία τάση, η οποία γίνεται και λίγο “μόδα”. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 2009 το 67 τοις εκατό των Ελλήνων δεν έκανε καμία μορφή άσκησης. Μέσα σε μια πενταετία μειώθηκε στο 59 τοις εκατό. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ποτέ στο 15 τοις εκατό της βόρειας Ευρώπης αλλά κάνουμε κάποια βήματα».
Σημαντικό για τον κ. Πλακίδα είναι και το μήνυμα της χρήσης των χειρήλατων ποδηλάτων «που προσαρμόζονται στα αναπηρικά αμαξίδια. Είναι κάτι το οποίο αλλάζει τη μορφή, για έναν άνθρωπο με αναπηρία, της δραστηριότητας σε κοινωνική επανένταξη. Όλο αυτό βοηθάει στο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, οι οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία να συνειδητοποιήσουν ότι τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν μια καθημερινότητα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι το 80-85 τοις εκατό των ατόμων με αναπηρία, που είναι σε αμαξίδιο, είναι από τροχαία. Επομένως, παράλληλα με αυτό, δουλεύουμε το θέμα της οδικής ασφάλειας, λέμε “τρέξε στη διοργάνωση αλλά στον δρόμο να είσαι προσεκτικός”. Το προσπαθούμε αυτό με τον “ΠΕΡΠΑΤΩ” και με τον “ΗΡΟΔΙΚΟ” και στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τροχαία στην Ευρώπη. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.5 χιλιάδες τον χρόνο, τα νούμερα είναι τεράστια, χωρίς να μιλάμε για ακρωτηριασμούς, τα κινητικά προβλήματα κ.λπ.
«Τα έσοδα από των αγώνα των 4Χ2 χιλιομέτρων θα πάνε στον Σύλλογο “ΠΕΡΠΑΤΩ” για την αγορά ενός χειρήλατου»
Για τον λόγο αυτό, όπως μας ενημερώνει ο κ. Πλακίδας, «υπάρχει το αντίτιμο των 2.5 ή 3 ευρώ για κάθε έναν που συμμετέχει για τα 4Χ2 χιλιόμετρα και όλα τα έσοδα θα πάνε στον Σύλλογο “ΠΕΡΠΑΤΩ” για την αγορά ενός τροχήλατου ποδηλάτου. Κατά τα άλλα, όλοι υπόλοιποι μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν, με την εξαίρεση του αγώνα των 12 χιλιομέτρων, για τον οποίο οι συμμετοχή είναι 5 ευρώ. Προσπαθούμε να συμμετάσχουν άτομα με αναπηρία στο δρομικό κίνημα ακριβώς όπως και οι μη ανάπηροι συμμετέχοντες, με τη χρήση ενός χειρήλατου ποδηλάτου».
Όπως, εξηγεί ο κ. Πλακίδας «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος και επειδή, μέσω των δωρεών, τυχαίνει να έχουμε 3-4, αλλά η ζήτηση είναι τεράστια, πλέον φτάσαμε στο σημείο να μην αφήνουμε άνθρωπο να κάνει για δεύτερη φορά την ίδια διαδρομή για να δώσουμε σε κάποιον άλλον τη δυνατότητα να τρέξει. Προσπαθούμε λοιπόν να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά για να αγοράσουμε χειρήλατα ποδήλατα για να καλύπτουμε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από άτομα με αναπηρία».
Μιχάλης Ραγκούσης, Πρόεδρος Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»
«Φέτος θα εκμεταλλευτούμε περισσότερο τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας»
Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης, υπενθυμίζει τα «αντανακλαστικά της πόλης σε σχέση με τη διοργάνωση» όπως αυτά διαφάνηκαν «τη στιγμή του παιχνιδιού με τα παιδιά. Όταν είπαν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ “να κάνουμε μία ανθρώπινη αλυσίδα για να γίνει μέσα η σκυταλοδρομία των παιδιών”, πολλοί άνθρωποι που απλά κοιτούσαν, ενταχθήκαν μέσα σε αυτή χωρίς να είναι προγραμματισμένο, ήρθαν και “κούμπωσαν” πάνω στη διοργάνωση. Φέτος που έχουμε περισσότερη εμπειρία και χρόνο θα εκμεταλλευτούμε περισσότερο αυτά τα αντανακλαστικά», επισημαίνει.
Paratrike, μια απίστευτη εμπειρία στον αέρα, σύντομα και στην Κομοτηνή!
Όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης σχετικά με τη διοργάνωση του para trike που έχει προαναγγείλει ο Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», «δυστυχώς ο καιρός δεν μας βοηθάει να υλοποιήσουμε αυτή τη στιγμή το paratrike αλλά δεν το έχουμε αφήσει στην άκρη. Δεν θα γίνει στο πρώτο σαββατοκύριακο που θα έχει ήλιο, θα αφήσουμε λίγο και τη φύση να ηρεμήσει για να είναι πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία για αυτούς που θα τη δούνε. Οι συμμετοχές είναι πραγματικά περισσότερες από αυτές που περιμέναμε, και από άτομα με αναπηρία και από άτομα χωρίς αναπηρία.
Η έμπνευση για τη διοργάνωσή του ήρθε σχεδόν πριν από έναν μήνα, έπειτα από μία δράση στον “Ηρόδικο” στο πλαίσιο της οποίας, που εκπαιδεύαμε φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και τους βάλαμε να φτιάξουν ένα project. Ζήτησα από τη μία ομάδα να που πει τι είναι αυτό που δεν έχει κάνει και έτσι φτιάχτηκε ένα project με δράση στον αέρα. Υπήρξαν κάποιες επαφές και βρήκαμε τον πιο ασφαλή τρόπο για άπειρους χρήστες, που είναι το paratrike. Κάναμε 10 τηλεφωνήματα σε ανθρώπους που ενδεχομένως θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, οι 7 αποκρίθηκαν θετικά, οπότε δεν άργησε να γίνει».
Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr
Συμπληρώστε την περιγραφή σας εδώ.
Όλες οι δραστηριότητες, μαζί με τις απονομές των μεταλλίων, θα τελειώσουν γύρω στις 20:00. Η ιδιαιτερότητα των αγώνων αυτών συνίσταται στο ότι μπορούν να λάβουν μέρος ισότιμα και άτομα με αναπηρία.
Οι αγώνες, που διοργανώνονται με τη βοήθεια του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ», αλλά και χάρη στην εθελοντική προσφορά φοιτητών του ΤΕΦΑΑ και ανθρώπων του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας, θα πραγματοποιηθούν την 17η Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει με το «κλείσιμο» του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ, ενώ, παράλληλα, στην πλατεία της Κομοτηνής, θα λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2015».
Ο Μιχάλης Ραγκούσης, πρόεδρος του Α.Σ. Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» και ο Λευτέρης Πλακίδας, Γενικός Διευθυντής των αγώνων μίλησαν στην εκπομπή Komo Sapiens, του Νίκου Μαλαμά και της Ελίνας Ζωιτάκη, για τα συμβολικά μηνύματα των αγώνων, ήτοι την έννοια της συνεργασίας και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία αλλά και για τις προβλέψεις τους ότι φέτος οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 1.000, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος εν συγκρίσει με τον περσινό των 150.
Αλλά και για την κουλτούρα που φιλοδοξούν να «μπολιάσουν» οι διοργανωτές στους μικρούς μας φίλους που θα συμμετάσχουν, ώστε μελλοντικά, όταν θα βρίσκονται πλέον σε ωριμότερη ηλικία, να διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παράλληλη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα, ενώ έγινε αναφορά και στο event του para trike, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα σύντομα, όπως υποσχέθηκε ο κ. Ραγκούσης.
Λευτέρης Πλακίδας, γενικός διευθυντής αγώνων Street Relays
«Ο συμβολισμός της σκυταλοδρομίας είναι πολύ δυνατός και έχει και ιστορικό ενδιαφέρον μιας και οι σκυταλοδρομίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Πλακίδα, «τα Street Relays, μία διοργάνωση που γίνεται σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας, ξεκίνησε το 2014 και έχει μία στρατηγική συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης “ΠΕΡΠΑΤΩ”. Πολλά από τα μέλη του συμμετέχουν στις διάφορες οργανώσεις και στους αγώνες μας, στους οποίους θεωρούμε ότι οι όρθιοι και οι καθιστοί μπορούν να συμμετέχουν. Εξάλλου, αυτή είναι και η ιδέα του ομαδικού».
Όπως επισημαίνει ο κ. Πλακίδας, «τα Street Relays δεν είναι απλά μία αθλητική διοργάνωση είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο γιατί αυτό που λέει και το σύνθημά μας, είναι ότι “μόνος σου μπορείς να πάς γρήγορα άλλα όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά”. Μετατρέπουμε το ατομικό αγώνισμα του τρεξίματος σε ομαδικό, δημιουργούμε αυτή την τετράδα σε μία χώρα που η κουλτούρα των συνεργασιών δεν είναι πολύ δημοφιλής και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας να συνεργαστεί και να συμμετάσχει σε μια ιστορία, της οποίας τα μηνύματα είναι πολλαπλά. Η σημειολογία της σκυτάλης, ο συμβολισμός από μόνος του είναι πολύ δυνατός και έχει και ιστορικό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες μιας και οι σκυταλοδρομίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα».
«Αναμένουμε περισσότερες από 1.000 συμμετοχές»
Περεταίρω, ο κ. Πλακίδας τονίζει ότι πρόκειται για μια «σκυτάλη συνεργασίας, σκυτάλη στον πολιτισμό, στο αναπηρικό κίνημα, στην εκπαίδευση. Για μας είναι μεγαλύτερο και είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα για ένα πεντάχρονο που κερδίζει το πρώτο του μετάλλιο –μιας και όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν αναμνηστικά μετάλλια για τη συμμετοχή τους. Είναι κάτι παραπάνω από μία αθλητική δραστηριότητα, είναι μια κοινωνική γιορτή. Οι εικόνες από πέρσι, που είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 150 άτομα είναι πραγματικά απολαυστικές. Σκεφτείτε ότι φέτος θα είναι πολλαπλάσιοι και οι συμμετέχοντες –υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τα χίλια άτομα– και οι θεατές. Με όλα τα café, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πλατεία δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι σαν ένα στάδιο, όπου οι θεατές θα παρακολουθούν τους αγώνες».
Κατά τον κ. Πλακίδα, από την έννοια της συνεργασίας προκύπτουν πολλαπλά οφέλη. «Μπορεί να είναι ένας παππούς με τον εγγονό, μια οικογένεια, τέσσερις τύποι που δουλεύουν μαζί. Είχαμε παραδείγματα στις άλλες πόλεις από τετράδες ανθρώπων που δεν ήταν καν φίλοι και, εν τέλει, τους ένωσε η έννοια της σκυτάλης. Έχει και έναν ρομαντισμό αλλά νομίζω ότι χωρίς ρομαντισμό η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον».
«Αυτά τα παιδιά σε μια δεκαετία θα τελειώνουν το σχολείο και θα διαμορφώνουν την επόμενη Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Πλακίδας. «Εάν λοιπόν τώρα μπούνε οι σωστές βάσεις θα είναι όλα διαφορετικά, θα έχουμε όλοι μας καλύτερους συνομιλητές. Μπορούμε να αλλάξουμε σιγά σιγά την κουλτούρα, ο αθλητισμός έχει αρχές και αξίες, οι οποίες χρειάζονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Να προσπαθώ, να βάζω στόχους, να είμαι πειθαρχημένος, να κάνω κάτι παραπάνω κάθε μέρα, όλο αυτό μας βοηθάει και στα υπόλοιπα πράγματα που κάνουμε».
«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τροχαία στην Ευρώπη, οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.500 ετησίως»
Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, ο κ. Πλακίδας δηλώνει ότι «αυτός ο κόσμος πέρσι που το σκεφτόταν αν θα συμμετάσχει, φέτος θα συμμετάσχει και του χρόνου πιστεύουμε ότι οι συμμετοχές θα είναι ακόμα περισσότερες. Υπάρχει μία τάση, η οποία γίνεται και λίγο “μόδα”. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 2009 το 67 τοις εκατό των Ελλήνων δεν έκανε καμία μορφή άσκησης. Μέσα σε μια πενταετία μειώθηκε στο 59 τοις εκατό. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ποτέ στο 15 τοις εκατό της βόρειας Ευρώπης αλλά κάνουμε κάποια βήματα».
Σημαντικό για τον κ. Πλακίδα είναι και το μήνυμα της χρήσης των χειρήλατων ποδηλάτων «που προσαρμόζονται στα αναπηρικά αμαξίδια. Είναι κάτι το οποίο αλλάζει τη μορφή, για έναν άνθρωπο με αναπηρία, της δραστηριότητας σε κοινωνική επανένταξη. Όλο αυτό βοηθάει στο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, οι οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρία να συνειδητοποιήσουν ότι τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν μια καθημερινότητα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι το 80-85 τοις εκατό των ατόμων με αναπηρία, που είναι σε αμαξίδιο, είναι από τροχαία. Επομένως, παράλληλα με αυτό, δουλεύουμε το θέμα της οδικής ασφάλειας, λέμε “τρέξε στη διοργάνωση αλλά στον δρόμο να είσαι προσεκτικός”. Το προσπαθούμε αυτό με τον “ΠΕΡΠΑΤΩ” και με τον “ΗΡΟΔΙΚΟ” και στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είμαστε η χώρα με τα περισσότερα τροχαία στην Ευρώπη. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.5 χιλιάδες τον χρόνο, τα νούμερα είναι τεράστια, χωρίς να μιλάμε για ακρωτηριασμούς, τα κινητικά προβλήματα κ.λπ.
«Τα έσοδα από των αγώνα των 4Χ2 χιλιομέτρων θα πάνε στον Σύλλογο “ΠΕΡΠΑΤΩ” για την αγορά ενός χειρήλατου»
Για τον λόγο αυτό, όπως μας ενημερώνει ο κ. Πλακίδας, «υπάρχει το αντίτιμο των 2.5 ή 3 ευρώ για κάθε έναν που συμμετέχει για τα 4Χ2 χιλιόμετρα και όλα τα έσοδα θα πάνε στον Σύλλογο “ΠΕΡΠΑΤΩ” για την αγορά ενός τροχήλατου ποδηλάτου. Κατά τα άλλα, όλοι υπόλοιποι μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν, με την εξαίρεση του αγώνα των 12 χιλιομέτρων, για τον οποίο οι συμμετοχή είναι 5 ευρώ. Προσπαθούμε να συμμετάσχουν άτομα με αναπηρία στο δρομικό κίνημα ακριβώς όπως και οι μη ανάπηροι συμμετέχοντες, με τη χρήση ενός χειρήλατου ποδηλάτου».
Όπως, εξηγεί ο κ. Πλακίδας «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος και επειδή, μέσω των δωρεών, τυχαίνει να έχουμε 3-4, αλλά η ζήτηση είναι τεράστια, πλέον φτάσαμε στο σημείο να μην αφήνουμε άνθρωπο να κάνει για δεύτερη φορά την ίδια διαδρομή για να δώσουμε σε κάποιον άλλον τη δυνατότητα να τρέξει. Προσπαθούμε λοιπόν να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά για να αγοράσουμε χειρήλατα ποδήλατα για να καλύπτουμε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από άτομα με αναπηρία».
Μιχάλης Ραγκούσης, Πρόεδρος Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»
«Φέτος θα εκμεταλλευτούμε περισσότερο τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας»
Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης, υπενθυμίζει τα «αντανακλαστικά της πόλης σε σχέση με τη διοργάνωση» όπως αυτά διαφάνηκαν «τη στιγμή του παιχνιδιού με τα παιδιά. Όταν είπαν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ “να κάνουμε μία ανθρώπινη αλυσίδα για να γίνει μέσα η σκυταλοδρομία των παιδιών”, πολλοί άνθρωποι που απλά κοιτούσαν, ενταχθήκαν μέσα σε αυτή χωρίς να είναι προγραμματισμένο, ήρθαν και “κούμπωσαν” πάνω στη διοργάνωση. Φέτος που έχουμε περισσότερη εμπειρία και χρόνο θα εκμεταλλευτούμε περισσότερο αυτά τα αντανακλαστικά», επισημαίνει.
Paratrike, μια απίστευτη εμπειρία στον αέρα, σύντομα και στην Κομοτηνή!
Όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης σχετικά με τη διοργάνωση του para trike που έχει προαναγγείλει ο Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», «δυστυχώς ο καιρός δεν μας βοηθάει να υλοποιήσουμε αυτή τη στιγμή το paratrike αλλά δεν το έχουμε αφήσει στην άκρη. Δεν θα γίνει στο πρώτο σαββατοκύριακο που θα έχει ήλιο, θα αφήσουμε λίγο και τη φύση να ηρεμήσει για να είναι πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία για αυτούς που θα τη δούνε. Οι συμμετοχές είναι πραγματικά περισσότερες από αυτές που περιμέναμε, και από άτομα με αναπηρία και από άτομα χωρίς αναπηρία.
Η έμπνευση για τη διοργάνωσή του ήρθε σχεδόν πριν από έναν μήνα, έπειτα από μία δράση στον “Ηρόδικο” στο πλαίσιο της οποίας, που εκπαιδεύαμε φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και τους βάλαμε να φτιάξουν ένα project. Ζήτησα από τη μία ομάδα να που πει τι είναι αυτό που δεν έχει κάνει και έτσι φτιάχτηκε ένα project με δράση στον αέρα. Υπήρξαν κάποιες επαφές και βρήκαμε τον πιο ασφαλή τρόπο για άπειρους χρήστες, που είναι το paratrike. Κάναμε 10 τηλεφωνήματα σε ανθρώπους που ενδεχομένως θα ήθελαν να το δοκιμάσουν, οι 7 αποκρίθηκαν θετικά, οπότε δεν άργησε να γίνει».
Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr
Συμπληρώστε την περιγραφή σας εδώ.