27/02/2014
Ζιντζόβας: «Ο Καλαράς αποτελεί την βιτρίνα του χειμερινού Παραολυμπιακού αθλητισμού της Ελλάδας»

Αθλητή πρότυπο, με ήθος και πάθος, που ξέρει να μάχεται και να βγαίνει νικητής μέσα από κάθε δυσκολία, χαρακτήρισε ο Κώστας Ζιντζόβας τον Μάκη Καλαρά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χιονοδρομίας, λίγα 24ωρα πριν την αναχώρηση της ομάδας για τους 11ους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014», με δηλώσεις του στο επίσημο site της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διοργάνωσης, ειδικά για το sit-ski στο οποίο αγωνίζεται ο πρωταθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «την βιτρίνα του χειμερινού Παραολυμπιακού αθλητισμού της Ελλάδας».

«Ο Μάκης έχει βελτιωθεί. Παρουσιάζει μια σταθερότητα, ειδικά στο γιγαντιαίο σλάλομ. Στο σλάλομ έχει κάποιες δυσκολίες, επειδή τα όρια είναι πάρα πολύ υψηλά. Δυστυχώς δεν του δόθηκε η δυνατότητα να λάβει μέρος και στο Super G, αφού παρόλο που έχει τερματίσει σε τρεις αγώνες, η IPC έθεσε ως βασικό κριτήριο -λόγω και της ιδιαίτερα δύσκολης πίστας στο Σότσι- οι αθλητές να έχουν πιάσει κάποιο όριο», ήταν τα πρώτα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος γνωρίζει ότι τα δύο χρόνια εμπειρίας στο σκι δεν είναι αρκετά για να μπορέσει κάποιος να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.
«Είναι αλήθεια ότι ο Μάκης δεν είναι φτασμένος αθλητής. Έχει δύο χρόνια που ασχολείται συστηματικά και αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως έχει φτάσει σε ικανοποιητικά όρια. Ψυχολογικά δείχνει έτοιμος για μια τέτοια διοργάνωση. Ξέρουμε ωστόσο εκ των προτέρων, ότι αυτοί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας που πρέπει να αποκτήσει για τη συνέχεια. Στο γιγαντιαίο σλάλομ παρουσιάζει μια σταθερότητα. Εάν δείξει τον καλό εαυτό του, πιστεύω να πάει καλά. Ειδικά για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή».
Ο κ. Ζιντζόβας δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι η περσινή χιονοδρομική περίοδος ήταν πολύ καλύτερη για τον Μάκη Καλαρά σε σχέση με την εφετινή, αφού «αφενός υπήρχε έλλειψη χιονιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφετέρου, ο αθλητής όσο έφτανε πιο κοντά στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες όπου έπρεπε να κυνηγήσει όρια και προκρίσεις, τόσο πιο πολύ το κυρίευε το άγχος και το στρες». Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που ο Μάκης θα αποκτήσει την εμπειρία από Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι σίγουρο ότι θα δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία ενόψει των προσεχών ετών. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο φυσιολογικά και θα μπορεί πλέον απρόσκοπτα να πιάσει τους επιθυμητούς του στόχους. Διότι είναι φυσικό ένας αθλητής να έχει στρες όταν βρίσκεται σε αγωνιστική περίοδο. Ο Μάκης πλέον γεμίζει αγωνιστικές εμπειρίες που θα του φανούν χρήσιμες από την επόμενη κιόλας ημέρα που θα φύγει από το Σότσι».
Για τον ομοσπονδιακό προπονητή, αυτό που μετράει είναι ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα για τέταρτη φορά σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι ο αθλητής μας είναι στο sit ski. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αγώνισμα που μπορεί να τραβήξει κόσμο. Ειδικά με μπροστάρη τον Μάκη μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τον συγκεκριμένο τύπου σκι».
Ο κ. Ζιντζόβας αναφέρθηκε και στις δυσκολίες της πίστας στο Σότσι, η οποία… βούλιαξε σπουδαίους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων. «Γνωρίζουμε ότι οι πίστες είναι δύσκολες, αλλά και η ποιότητα του χιονιού είναι σκληρή. Η κατάσταση χειροτερεύει από τη στιγμή που η πίστα είναι στρωμένη με τεχνητά χιόνια και χημικά (σ.σ. φωσφορική αμμωνία). Οι κλίσεις είναι οριακές σε πολλά σημεία της διαδρομής, ειδικά για το sit ski. Στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε με τέτοιες κλίσεις. Στην Ελβετία μπορέσαμε να δούμε ένα τέτοιο κομμάτι, αλλά πολύ μικρό».
Ο Μάκης Καλαράς, τον τελευταίο καιρό, έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφού λόγω του χαρακτήρα του και του επικοινωνιακού… ταλέντου που διαθέτει ξέρει να μαγνητίζει τους συνομιλητές του.
«Είναι γεγονός ότι ο Μάκης είναι ένας αθλητής με πολύπλευρα ταλέντα. Εκτός του ότι είναι ένας αθλητής πρότυπο, με ήθος και πάθος, που ξέρει να μάχεται και να βγαίνει νικητής μέσα από κάθε δυσκολία, αποτελεί και την καλύτερη βιτρίνα του χειμερινού Παραολυμπιακού αθλητισμού στην Ελλάδα. Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν η βιτρίνα ολόκληρου του ελληνικού Παραολυμπιακού κινήματος. Είναι ένας άνθρωπος ζωντανός, με υψηλή αίσθηση χιούμορ, που ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις απέναντι σε κάθε συνομιλητή. Αυτό τον κάνει ξεχωριστό», κατέληξε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

 

πηγή:Γραφείο Τύπου της ΕΠΕ
        www.paralympic.gr